Portland Community College Southeast Learning Commons

The light cones in the Learning Commons at Portland Community College Southeast, designed by SRG Partnership, Inc., are both a distinctive architectural feature and a key component of the building’s daylighting scheme. The light cones channel daylight from the round skylights through the two floors below, tempering the amount of daylight distributed to the already well sidelit upper floor and conserving the light to illuminate the lower floor. The cones were developed by analyzing the daylight distribution of physical models in a Mirrored-Box Artificial Sky, using various lightwell geometries and materials.

Project Size: 34,145 nsf
Completion: 2014
Location: Portland, OR
Architect:  SRG Partnership Inc.
Engineer: PAE Engineers
Consultant: Energy Studies in Buildings Laboratory

Skip to toolbar